Question 13 (part 2) · LDEK · Relations with industry
May a dentist take part in a TV commercial:
- A. yes, if it advertises for example a good quality toothbrush.
- B. no, because it is against professional ethics.
- C. yes, if it propagates pro-health behavior.
- D. no, unless it advertises medical products, who are used by the partaking dentist.
- E. yes, if he does it pro bono.
Hint
Distinguish lending your name and image to commercial purposes from public health education.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- Does the patient have the right to treatment of pain?
- The court may grant the victim the right amount as financial compensation for suffered damage, basing on article 448 of Civil Code in case of…
- Patient Ombudsman is appointed by:
- Patient Ombudsman may be a person who:
- Who is allowed to manage medical experiment?
- Who finances the health services involved with clinical research and protocol, which fall outside the scope of guaranteed services?