Question 84 · LEK · Treatment
A basis for discharging a patient from hospital is not:
- A. refusal of a patient to undergo one of therapeutic methods proposed by the doctor.
- B. demand for the doctor to discharge a minor made by their parents, a demand which is not objected to in a decision issued by the family court notified to this effect.
- C. occurrence of circumstances that indicate that the patient’s health condition does not require any further health services at this healthcare center.
- D. demand of an adult patient to be discharged from the hospital.
- E. gross violation of the order and the progress of therapeutic services by a patient, where there is no concern that a refusal or discontinuation to provide healthcare services may cause direct hazard to their life or other people’s life or health.
Hint
Art. 29 of the Act on Therapeutic Activities lists discharge grounds: a request, no further indications, or gross breach of order - does refusing one option fit?
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- A doctor is to transfer a nucleus of the ovum to the cytoplasm of the ovum of another woman. As a result of this in vitro fertilization a child free…
- In the Polish law medical secrecy covers:
- The Minister of Health issued a regulation in which the treatment of some disease was described. 6 months later a doctor read a scientific…
- The doctor is allowed to provide medical services to the minor who turned 16 years of age:
- In accordance with the Act on Therapeutic Activities autopsy in principle is carried out after at least:
- A medical experiment involving humans is allowed to be carried out: