Question 15 · LEK · Consent and treatment without consent
Should the attending doctor planning a diagnostic procedure carrying increased risk obtain his patient’s consent for it?
- A. yes, oral consent prior to the test.
- B. yes, written consent after the test.
- C. yes, written consent prior to the test.
- D. yes, oral consent after the test.
- E. no, such consent is not required in the diagnostic process.
Hint
Recall Art. 34 of the Act on the Professions of Physician and Dentist on procedures and methods carrying increased risk.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- A 13-year-old girl reports to the doctor office with her grandmother. During the examination the doctor starts to suspect that the girl has been…
- According to the principles of medical ethics, while performing medical activities, the doctor:
- An employer turns to his doctor employee, who works on the contract of employment, to sign a contract including the so-called non-compete clause…
- A homeless with clear symptoms of peritonitis was taken to a private hospital admission room. The hospital is able to help the patient but it does…
- A long-term female partner of the deceased patient comes to the doctor’s office and demands revealing the secrets of the disease her partner…
- Does the Code of Medical Ethics refer to euthanasia?