Question 5 · LEK · Duty to provide medical assistance and withdrawal from treatment
Is the doctor allowed to reject or discontinue the treatment of the patient?
- A. yes, in exceptional cases, and they have to inform the patient about the possibility to receive help elsewhere.
- B. no, it is the doctor’s duty to always help the patient.
- C. they are allowed to do that after obtaining their head of hospital department’s consent.
- D. they are allowed to do that after obtaining their hospital director’s consent.
- E. regulations do not cover this matter.
Hint
Recall Art. 38 of the Act on the Professions of Physician and Dentist and its conditions for not undertaking or withdrawing from treatment.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- A doctor can issue the death certificate:
- What measures should the doctor take while examining the patient or providing them with other medical services without the patient’s consent (due to…
- According to the Act of 5 December 1996 on the profession of doctors and dentists, prescriptions are to be given to the patient or:
- The doctor stating death is obliged to immediately notify the police or the prosecutor if:
- A doctor is going to do some experiment on animals. Before launching it they should obtain the approval of:
- Are doctors allowed to intervene in human genome?