Question 20 (part 2) · LDEK · Duty to provide medical assistance and withdrawal from treatment
Conscience clause which constitutes doctor’s right to withhold from providing health services not consistent with his conscience, can be applied:
- A. only when the doctor performs his profession under employment contract and only after obtaining written consent of supervisor concerning certain case.
- B. to all situations in which the doctor provides health services, excluding life-threatening situations or in which delay may cause for example severe health disorder.
- C. in each situation, where the doctor provides health services, because the doctor is always obliged to act according own conscience.
- D. in each situation, where the doctor provides health services, but he should note the fact of applying conscience clause in patient’s medical documentation.
- E. to all situations, under the condition that doctor reported earlier the willingness to withhold from performing certain services to the supervisor.
Hint
Recall art. 39 of the Act on the professions of physician and dentist and its reference to the duty to help in emergencies (art. 30).
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- In situation where there is a collision of will of a 16-year-old minor and his legal guardian, who decides about the permissibility of medical…
- Factual guardian within the meaning of the act on patient’s rights and Patient Ombudsman is:
- The authority entitled to control a doctor who performs their profession within individual medical practice is:
- Does every doctor have the right to issue the patient death certificate?
- Medical treatment carried out by the dentist without patient’s consent is:
- Are the doctors working in the clinical hospital obliged by law to gain patient’s consent for the participation of students in his or her examination?