Question 92 · LDEK · Informing about health status
Does the dentist have the right to withhold some information about patient health condition from being released to the patient?
- A. yes, but only with their superior’s agreement.
- B. yes, in exceptional situations where a patient prognosis is poor.
- C. no, they do not have such powers - it would violate ethical standards of their profession.
- D. yes, in exceptional situations where a patient prognosis is poor, but only with their superior’s agreement.
- E. yes, but this rule applies only to incapacitated and minor patients.
Hint
Recall the so-called therapeutic privilege in art. 31 of the Act and whether it depends on anyone's approval.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- The dentist is allowed to treat their patient who turned 16:
- Is the dentist obliged to give free-of-charge medical treatment to other dentists and their families?
- Principles of medical ethics, binding physicians and dentists are determined by:
- The dentist accidentally removed wrong tooth. In such situation the dentist should:
- A dentist uses a medical stamp containing his or her name, professional title and number of the right to practice and information that he or she is…
- Dentist may not practice medical activities in the form of: