Question 27 · LDEK · Consent and treatment without consent
Are dentists allowed to provide the so-called other medical services without patient consent?
- A. dentist should obtain patient consent to perform a medical procedure in any circumstances.
- B. in such a situation, Court of Protection consent is required.
- C. dentist is allowed to do it if the patient requires an urgent help and due to their poor health conditions or advanced age cannot give their consent.
- D. they are allowed to do it but only after consulting another medical specialist.
- E. they are allowed to do it but first they have to notify or obtain approval of their direct superior.
Hint
Article 33 of the Act on the Professions allows an examination or other service without consent under specific emergency conditions.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- The most important international document on the ethical principles for medical research involving human subjects is:
- The Declaration of Geneva, adopted by the World Medical Association in 1948 and recently amended in 2017, is a:
- In accordance with the Code of Medical Ethics does the doctor have the duty to reveal life and health threatening facts resulting from violations of…
- The dentist ordered to do diagnostic tests in a patient with full legal capacity. When the dentist obtained the results, the patient’s spouse showed…
- Is the Medical Chamber obliged to ensure compliance with the principles of medical ethics and deontology?
- Which of the following is not a medical event according to the Act on Patients’ Rights and the Ombudsman for Patients’ Rights?