Question 20 · LDEK · Consent and treatment without consent
The Act on the Professions of Physician and Dentist requires the patient’s (or her legal representative’s) written consent:
- A. in the case of each and every healthcare service.
- B. only in the case of surgery.
- C. only in the case of methods of treatment posing an increased risk to the patient.
- D. only in the case of surgery or methods of treatment or diagnosis posing an increased risk to the patient.
- E. only in the case of a difference in opinions between the patient and the physician regarding the effectiveness of a proposed method of treatment or diagnosis.
Hint
Article 34 of the Act on the Professions names two situations requiring written consent: one concerns the type of procedure, the other its risk.
The answer, the explanation and a note on every option are available once you log in. The account is free: topic tests, a mock exam, mistake review and statistics.
More questions on Bioethics and medical law
- Why is the dentist obliged to comply with medical chamber bodies’ resolutions?
- The controlling members of the district medical chamber who perform their duty in the dental office of a dentist carrying on individual medical…
- According to the Medical Code of Ethics is the dentist allowed to implement methods which have not been scientifically verified?
- In the light of the Polish Criminal Code, a person who performs a medical intervention without the consent of the patient may be subject to a fine…
- According to the Act on the profession of doctors and dentists, the doctor is obliged to pursue the profession in the way that agrees with:
- A dentist is going to carry out a medical experiment consisting in testing a new tooth fillings. Minors are supposed to participate in the…