Skala Bishopa — ocena przygotowania szyjki macicy do porodu
Zaznacz wynik badania wewnętrznego w 5 cechach. Wyższy wynik oznacza dojrzalszą szyjkę i większą szansę powodzenia indukcji porodu.
Interpretacja
Skala Bishopa sumuje 5 cech szyjki macicy w badaniu wewnętrznym (0–13 pkt). Według ACOG wynik ≤ 6 oznacza szyjkę niedojrzałą, a ≥ 8 — dojrzałą. Część ośrodków używa zmodyfikowanej skali Bishopa, w której zamiast odsetka zgładzenia podaje się długość szyjki w centymetrach.
Źródła
- Bishop EH. Pelvic scoring for elective induction. Obstet Gynecol 1964;24:266–268.
- American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin No. 107: Induction of labor. Obstet Gynecol 2009;114(2 Pt 1):386–397. doi.org
Inne kalkulatory
- PołożnictwoPrzyrost masy w ciążyZalecany przyrost masy ciała według BMI sprzed ciąży i tygodnia ciąży (IOM)
- PediatriaSkala ApgarStan noworodka po urodzeniu, 0–10 pkt
- PediatriaKalkulator centyliMasa, wzrost, BMI i obwód głowy dziecka na siatkach WHO i OLA/OLAF
- Antropometria i żywienieKalkulator BMIWskaźnik masy ciała u dorosłych, zakres prawidłowej masy i talia/wzrost
- DiabetologiaKalkulator HbA1cHbA1c w % i mmol/mol, średnia glikemia i cele leczenia PTD
- DiabetologiaHOMA-IR i MatsudaInsulinooporność z glukozy i insuliny na czczo i z krzywej OGTT
Kalkulator ma charakter edukacyjny i nie zastępuje oceny lekarza. Wynik zawsze interpretuj razem z badaniem i wywiadem.