Skala Apgar — ocena stanu noworodka
Oceń 5 parametrów w 1. i 5. minucie życia (a przy wyniku poniżej 7 — także w 10. minucie).
Interpretacja
Każdy z 5 parametrów oceniamy na 0–2 punkty. W Polsce przyjmuje się: 8–10 pkt — stan dobry, 4–7 pkt — stan średni, 0–3 pkt — stan ciężki. Amerykańskie towarzystwa (AAP, ACOG) uznają wynik 7–10 za uspokajający. Ocena w 5. minucie lepiej niż w 1. odzwierciedla skuteczność resuscytacji i rokowanie.
Ograniczenia
- Skala Apgar nie służy do podejmowania decyzji o resuscytacji — tę rozpoczyna się natychmiast, jeśli noworodek nie oddycha lub ma wolne tętno.
- Wynik zależy od wieku ciążowego, leków podanych matce i wad wrodzonych; u wcześniaków bywa niższy mimo dobrego stanu.
- Sam niski wynik nie wystarcza do rozpoznania niedotlenienia okołoporodowego.
Źródła
- Apgar V. A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant. Curr Res Anesth Analg 1953;32(4):260–267.
- American Academy of Pediatrics, American College of Obstetricians and Gynecologists. The Apgar Score. Committee Opinion No. 644. Obstet Gynecol 2015;126(4):e52–e55. doi.org
Inne kalkulatory
- PediatriaKalkulator centyliMasa, wzrost, BMI i obwód głowy dziecka na siatkach WHO i OLA/OLAF
- PołożnictwoPrzyrost masy w ciążyZalecany przyrost masy ciała według BMI sprzed ciąży i tygodnia ciąży (IOM)
- PediatriaSkala Glasgow u dzieciStan przytomności u niemowląt i dzieci (PGCS), 3–15 pkt
- PołożnictwoSkala BishopaDojrzałość szyjki macicy przed indukcją porodu, 0–13 pkt
- Antropometria i żywienieKalkulator BMIWskaźnik masy ciała u dorosłych, zakres prawidłowej masy i talia/wzrost
- DiabetologiaKalkulator HbA1cHbA1c w % i mmol/mol, średnia glikemia i cele leczenia PTD
Kalkulator ma charakter edukacyjny i nie zastępuje oceny lekarza. Wynik zawsze interpretuj razem z badaniem i wywiadem.