Pediatryczna skala Glasgow — ocena przytomności u dzieci
Zaznacz najlepszą odpowiedź dziecka w każdej z 3 kategorii. Opis pod odpowiedzią dotyczy niemowląt i dzieci, które jeszcze nie mówią (zwykle do 2. roku życia).
Interpretacja
Wynik to suma trzech kategorii: oczy (1–4), odpowiedź słowna (1–5) i ruchowa (1–6), czyli 3–15 pkt. Zapisuj go z rozbiciem, np. O3 S4 R5 = 12, bo poszczególne składowe niosą więcej informacji niż suma. Ciężkie zaburzenia: ≤ 8 pkt, umiarkowane: 9–12 pkt, łagodne: 13–14 pkt.
Ograniczenia
- U dzieci zaintubowanych lub z obrzękiem powiek nie da się ocenić odpowiedzi słownej lub otwierania oczu — zapisz to (np. „S: T”).
- Wynik zaniżają sedacja, napad padaczkowy, hipoglikemia i hipotermia.
- Istnieje kilka wersji skali pediatrycznej; opisy odpowiedzi różnią się nieznacznie między wytycznymi.
Źródła
- Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet 1974;2(7872):81–84. doi.org
- Holmes JF, Palchak MJ, MacFarlane T, Kuppermann N. Performance of the Pediatric Glasgow Coma Scale in children with blunt head trauma. Acad Emerg Med 2005;12(9):814–819. doi.org
- NICE guideline NG232: Head injury: assessment and early management. 2023. www.nice.org.uk
Inne kalkulatory
- PediatriaKalkulator centyliMasa, wzrost, BMI i obwód głowy dziecka na siatkach WHO i OLA/OLAF
- PediatriaSkala ApgarStan noworodka po urodzeniu, 0–10 pkt
- Antropometria i żywienieKalkulator BMIWskaźnik masy ciała u dorosłych, zakres prawidłowej masy i talia/wzrost
- DiabetologiaKalkulator HbA1cHbA1c w % i mmol/mol, średnia glikemia i cele leczenia PTD
- DiabetologiaHOMA-IR i MatsudaInsulinooporność z glukozy i insuliny na czczo i z krzywej OGTT
- PsychiatriaTest depresji PHQ-9Kwestionariusz przesiewowy nasilenia objawów depresji
Kalkulator ma charakter edukacyjny i nie zastępuje oceny lekarza. Wynik zawsze interpretuj razem z badaniem i wywiadem.