Skala Norton — ocena ryzyka odleżyn
Oceń pacjenta w 5 obszarach. Im niższy wynik, tym większe ryzyko odleżyn.
Interpretacja
Każdy z 5 obszarów oceniamy w skali 1–4 punkty, wynik łączny to 5–20 pkt. Wynik 14 pkt i mniej oznacza ryzyko odleżyn, a poniżej 12 pkt — duże ryzyko. Ocenę powtarza się przy przyjęciu, regularnie w czasie pobytu i przy każdej zmianie stanu pacjenta.
Ograniczenia
- Skala nie uwzględnia odżywienia, wilgotności skóry ani sił tarcia — dokładniej ocenia je skala Braden.
- Wynik wspiera, ale nie zastępuje oceny pielęgniarskiej i oglądania skóry.
Źródła
- Norton D, McLaren R, Exton-Smith AN. An Investigation of Geriatric Nursing Problems in Hospital. London: National Corporation for the Care of Old People; 1962 (wyd. 2: Churchill Livingstone 1975).
- European Pressure Ulcer Advisory Panel, National Pressure Injury Advisory Panel, Pan Pacific Pressure Injury Alliance. Prevention and Treatment of Pressure Ulcers/Injuries: Clinical Practice Guideline. 2019. internationalguideline.com
Inne kalkulatory
- Geriatria i pielęgniarstwoSkala kruchości CFSClinical Frailty Scale: stopień kruchości osób starszych 1–9
- Geriatria i pielęgniarstwoSkala BarthelSamodzielność w 10 czynnościach dnia codziennego, 0–100 pkt
- Geriatria i pielęgniarstwoSkala VES-13Przesiewowa ocena podatności osób starszych na pogorszenie zdrowia
- Antropometria i żywienieSkala MUSTRyzyko niedożywienia u dorosłych: BMI, utrata masy, ostra choroba
- PediatriaKalkulator centyliMasa, wzrost, BMI i obwód głowy dziecka na siatkach WHO i OLA/OLAF
- Antropometria i żywienieKalkulator BMIWskaźnik masy ciała u dorosłych, zakres prawidłowej masy i talia/wzrost
Kalkulator ma charakter edukacyjny i nie zastępuje oceny lekarza. Wynik zawsze interpretuj razem z badaniem i wywiadem.