Геріатрія і сестринська справа
Шкала VES-13 — оцінка уразливості літніх людей
13 запитань про вік, самооцінку здоров’я та функціонування. Бал 3 і більше виявляє літніх людей із ризиком погіршення стану чи смерті протягом 2 років.
Як рахуємо
- Вік: 75–84 роки — 1 бал, ≥ 85 — 3 бали.
- Самооцінка здоров’я задовільна чи погана — 1 бал.
- Фізичні можливості (6 дій): 1 бал за кожну дію з великими труднощами або неможливу, максимум 2 бали.
- Повсякденні справи (5 дій): 4 бали, якщо хоча б для однієї потрібна допомога або людина не виконує її через здоров’я. Труднощі без допомоги балів не дають.
Загальний бал — 0–10; поріг уразливості — 3.
Джерела
- Saliba D, Elliott M, Rubenstein LZ i in. The Vulnerable Elders Survey: a tool for identifying vulnerable older people in the community. J Am Geriatr Soc 2001;49(12):1691–1699. doi.org
- RAND Health Care — Vulnerable Elders Survey (VES-13), ankieta i zasady punktacji. www.rand.org
Інші калькулятори
- Геріатрія і сестринська справаШкала крихкості CFSСтупінь старечої крихкості від 1 до 9
- Геріатрія і сестринська справаІндекс БартелСамостійність у 10 щоденних діях, 0–100 балів
- Геріатрія і сестринська справаШкала НортонРизик пролежнів за 5 ознаками, 5–20 балів
- Антропометрія і харчуванняШкала MUSTРизик недоїдання в дорослих: ІМТ, втрата маси, гостра хвороба
- ПедіатріяКалькулятор центилівМаса, зріст, ІМТ і обвід голови дитини за таблицями ВООЗ і OLA/OLAF
- Антропометрія і харчуванняКалькулятор ІМТІндекс маси тіла в дорослих, діапазон нормальної маси і талія/зріст
Калькулятор має освітній характер і не замінює оцінки лікаря. Завжди інтерпретуйте результат разом з оглядом та анамнезом.