Геріатрія і сестринська справа
Шкала Нортон — оцінка ризику пролежнів
Оцініть пацієнта за 5 ознаками. Що нижчий бал, то вищий ризик пролежнів.
Інтерпретація
Кожну з 5 ознак оцінюють в 1–4 бали, загальний результат — 5–20. Бал 14 і менше означає ризик пролежнів, нижче 12 — високий ризик. Оцінку повторюють при надходженні, регулярно під час перебування та при кожній зміні стану.
Обмеження
- Шкала не враховує харчування, вологість шкіри та тертя — їх детальніше оцінює шкала Брейден.
- Результат доповнює, але не замінює сестринську оцінку та огляд шкіри.
Джерела
- Norton D, McLaren R, Exton-Smith AN. An Investigation of Geriatric Nursing Problems in Hospital. London: National Corporation for the Care of Old People; 1962 (wyd. 2: Churchill Livingstone 1975).
- European Pressure Ulcer Advisory Panel, National Pressure Injury Advisory Panel, Pan Pacific Pressure Injury Alliance. Prevention and Treatment of Pressure Ulcers/Injuries: Clinical Practice Guideline. 2019. internationalguideline.com
Інші калькулятори
- Геріатрія і сестринська справаШкала крихкості CFSСтупінь старечої крихкості від 1 до 9
- Геріатрія і сестринська справаІндекс БартелСамостійність у 10 щоденних діях, 0–100 балів
- Геріатрія і сестринська справаШкала VES-13Скринінг уразливості літніх людей до погіршення здоров’я
- Антропометрія і харчуванняШкала MUSTРизик недоїдання в дорослих: ІМТ, втрата маси, гостра хвороба
- ПедіатріяКалькулятор центилівМаса, зріст, ІМТ і обвід голови дитини за таблицями ВООЗ і OLA/OLAF
- Антропометрія і харчуванняКалькулятор ІМТІндекс маси тіла в дорослих, діапазон нормальної маси і талія/зріст
Калькулятор має освітній характер і не замінює оцінки лікаря. Завжди інтерпретуйте результат разом з оглядом та анамнезом.