Шкала Апгар — оцінка стану новонародженого
Оцініть 5 показників на 1-й і 5-й хвилині життя (а при результаті нижче 7 — також на 10-й).
Інтерпретація
Кожен з 5 показників оцінюють у 0–2 бали. В Україні та Польщі прийнято: 8–10 — добрий стан, 4–7 — середньої тяжкості, 0–3 — тяжкий. Американські товариства (AAP, ACOG) вважають заспокійливим результат 7–10. Оцінка на 5-й хвилині краще відображає ефективність реанімації та прогноз.
Обмеження
- Шкалу Апгар не використовують для рішення про реанімацію — її починають негайно, якщо дитина не дихає або має повільний пульс.
- Результат залежить від гестаційного віку, ліків, отриманих матір’ю, і вад розвитку; у недоношених він буває нижчим попри добрий стан.
- Сам низький бал не підтверджує перинатальної асфіксії.
Джерела
- Apgar V. A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant. Curr Res Anesth Analg 1953;32(4):260–267.
- American Academy of Pediatrics, American College of Obstetricians and Gynecologists. The Apgar Score. Committee Opinion No. 644. Obstet Gynecol 2015;126(4):e52–e55. doi.org
Інші калькулятори
- ПедіатріяКалькулятор центилівМаса, зріст, ІМТ і обвід голови дитини за таблицями ВООЗ і OLA/OLAF
- АкушерствоНабір маси під час вагітностіРекомендований набір маси за ІМТ до вагітності і тижнем (IOM)
- ПедіатріяШкала Глазго в дітейРівень свідомості в немовлят і дітей (PGCS), 3–15
- АкушерствоШкала БішопаЗрілість шийки матки перед індукцією пологів, 0–13 балів
- Антропометрія і харчуванняКалькулятор ІМТІндекс маси тіла в дорослих, діапазон нормальної маси і талія/зріст
- ДіабетологіяКалькулятор HbA1cHbA1c у % і ммоль/моль, середня глікемія та цілі лікування
Калькулятор має освітній характер і не замінює оцінки лікаря. Завжди інтерпретуйте результат разом з оглядом та анамнезом.