Pytanie 175 · LEK · D – ocena neurologiczna
Dorosły mężczyzna po upadku z 3 piętra budynku mieszkalnego jest nieprzytomny: nie otwiera oczu na bodziec bólowy, nie wydaje dźwięków, napręża mięśnie prostowniki kończyn, odwodzi i obraca ramiona do wewnątrz - ustawia kończyny w pozycji wyprostnej. Ile punktów otrzyma ten pacjent w skali GCS?
- A. 1.
- B. 2.
- C. 3.
- D. 4.
- E. 5.
Podpowiedź
Policz każdą składową GCS: jaka jest najniższa możliwa wartość i jak punktuje się reakcję wyprostną w skali ruchowej?
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Medycyna ratunkowa, anestezjologia i intensywna terapia
- Zgodnie z regułą “dziewiątek” oparzenie obu kończyn dolnych i krocza u dorosłego to oparzenie:
- Co nie jest wskazaniem do pilnej laparotomii zwiadowczej po urazie brzucha?
- Do następstw ciężkich obrażeń ciała nie należy:
- Który rodzaj krwiaka wewnątrzczaszkowego jest spowodowany uszkodzeniem tętnicy oponowej środkowej?
- Zatrzymanie moczu jest częstym powikłaniem po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej. U pacjenta stwierdza się dolegliwości bólowe…
- Pacjent po upadku z wysokości 5 metrów: - otwiera oczy na bodziec bólowy; - jest splątany, nie umie powiedzieć, gdzie się znajduje i co się stało…