Pytanie 244 · LEK · D – ocena neurologiczna
Pacjent po upadku z wysokości 5 metrów: - otwiera oczy na bodziec bólowy; - jest splątany, nie umie powiedzieć, gdzie się znajduje i co się stało; - nie spełnia poleceń ruchowych, ale potrafi zlokalizować bodziec bólowy. W skali GCS pacjent otrzyma:
- A. 15 punktów.
- B. 13 punktów.
- C. 12 punktów.
- D. 11 punktów.
- E. 10 punktów.
Podpowiedź
Oceń osobno każdą składową GCS — otwieranie oczu, odpowiedź słowną i najlepszą odpowiedź ruchową — i dopiero potem zsumuj punkty.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Medycyna ratunkowa, anestezjologia i intensywna terapia
- Krwotok do jamy otrzewnej może być spowodowany urazem. Który z poniżej wymienionych urazów jest najczęstszą przyczyną takiego krwotoku?
- Prawidłowe leczenie chorego we wstrząsie polega na wszystkich poniższych, z wyjątkiem:
- Wskaż prawdziwe stwierdzenia dotyczące urazów powstałych upadkiem z wysokości:
- W badaniu per rectum, u chorego po urazie oceniane jest:
- Według klasyfikacji urazów śledziony wg American Association for the Surgery of Truma, stopień III opisywany jest jako:
- Wskaż leki stosowane do znieczuleń miejscowych/przewodowych: