Pytanie 1 · LEK · Inne
Czy lekarz jest obowiązany powiadomić organy ścigania o stwierdzonej w trakcie badania lekarskiego próbie zabicia człowieka?
- A. lekarz nigdy nie posiada takiego obowiązku.
- B. denuncjacja pacjenta ma charakter fakultatywny, a nie obligatoryjny.
- C. lekarz w podobnej sytuacji ma obowiązek powiadomić izbę lekarską.
- D. prawo nie odnosi się do podobnych kwestii.
- E. lekarz ma obowiązek podjąć takie działania, gdyż dotyczą one czynu zabronionego, o którym wypowiada się art. 240 § 1. Kodeksu karnego.
Podpowiedź
Przypomnij sobie, czy Kodeks karny nakłada na każdego, także na lekarza, obowiązek zawiadomienia o niektórych najcięższych przestępstwach.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Bioetyka i prawo medyczne
- Pacjent niezadowolony ze stosowanego leczenia domaga się przeprowadzenia w jego obecności konsylium z udziałem innych lekarzy, księdza i…
- Lekarzowi zaproponowano zawarcie umowy o pracę w szpitalu. Pracodawca poinformował lekarza, że będzie on zatrudniony w tzw. równoważnym czasie…
- Kobieta w ciąży urodziła wcześniej dziecko dotknięte hipochondroplazją, chorobą genetyczną objawiającą się karłowatością połączoną z deformacją…
- Czy lekarz może nie podjąć się lub odstąpić od leczenia chorego?
- Lekarz może wystawić kartę zgonu:
- Jakie działania powinien podjąć lekarz w momencie, w którym bada pacjenta, lub też udziela mu innych świadczeń zdrowotnych bez jego zgody (pacjent…