Pytanie 5 · LEK · Obowiązek pomocy lekarskiej i odstąpienie od leczenia
Czy lekarz może nie podjąć się lub odstąpić od leczenia chorego?
- A. tak, ale w wyjątkowych przypadkach i musi w tej sytuacji powiadomić chorego o możliwości skorzystania z pomocy w innym miejscu.
- B. nie, lekarz zawsze ma obowiązek udzielić choremu pomocy.
- C. tak, za zgodą ordynatora.
- D. tak, za zgodą dyrektora szpitala.
- E. przepisy nie regulują tej kwestii.
Podpowiedź
Przypomnij sobie art. 38 ustawy o zawodach lekarza: kiedy wolno odstąpić od leczenia i co lekarz musi wtedy zapewnić pacjentowi.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Bioetyka i prawo medyczne
- Lekarz może wystawić kartę zgonu:
- Jakie działania powinien podjąć lekarz w momencie, w którym bada pacjenta, lub też udziela mu innych świadczeń zdrowotnych bez jego zgody (pacjent…
- Zgodnie z Ustawą z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty recepty mogą zostać przekazane pacjentowi oraz:
- Lekarz stwierdzający zgon jest zobowiązany do niezwłocznego zawiadomienia Policji lub prokuratora, jeśli:
- Lekarz zamierza przeprowadzić doświadczenie na zwierzętach. Przed jego rozpoczęciem powinien uzyskać zgodę:
- Czy lekarz może podejmować interwencje w stosunku do ludzkiego genomu?