Pytanie 34 · LEK · Relacje z innymi lekarzami
Czy prawdziwe jest zdanie: „Lekarzowi nie wolno współdziałać z osobami zajmującymi się leczeniem, a nie posiadającymi do tego uprawnień”?
- A. zdanie to jest prawdziwe w tym sensie, iż odnosi się do powszechnie przyjętego wśród lekarzy zwyczaju.
- B. tak i stanowi ono fragment art. 57 ust. 1 Kodeksu Etyki Lekarskiej.
- C. polskie przepisy deontologiczne nie odnoszą się do podobnej problematyki.
- D. tak i wynika ono z orzecznictwa sądów lekarskich.
- E. nie, jest to zdanie nieprawdziwe.
Podpowiedź
Zastanów się, czy zakaz współpracy z osobami leczącymi bez uprawnień jest tylko zwyczajem, czy normą zapisaną w konkretnym źródle.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Bioetyka i prawo medyczne
- Czy pacjent ma prawo zgłosić sprzeciw w stosunku do opinii lekarza dotyczącej jego osoby?
- Przekazywanie pacjentowi przez lekarza informacji o jego stanie zdrowia:
- Czy przepisy deontologiczne dopuszczają wszczęcie przez lekarza postępowania diagnostycznego i terapeutycznego bez zgody pacjenta?
- Zgodnie z ustawą o zawodach lekarza i lekarza dentysty, prawo wykonywania zawodu lekarza i prawo wykonywania zawodu lekarza dentysty przyznaje:
- Czy lekarz może udzielić porady lekarskiej na odległość?
- Do jakich źródeł postępowania odsyła lekarzy Kodeks Etyki Lekarskiej w sprawach w nim nieuregulowanych?