Pytanie 15 · LEK · Zgoda i postępowanie bez zgody
Czy lekarz leczący pacjenta, u którego zaplanował metodę diagnostyczną o podwyższonym ryzyku powinien uzyskać zgodę pacjenta na takie badanie?
- A. tak, w formie ustnej przed badaniem.
- B. tak, w formie pisemnej po badaniu.
- C. tak, w formie pisemnej przed badaniem.
- D. tak, w formie ustnej po badaniu.
- E. nie, taka zgoda nie jest wymagana w procesie diagnostycznym.
Podpowiedź
Przypomnij sobie art. 34 ustawy o zawodach lekarza dotyczący zabiegów i metod o podwyższonym ryzyku: forma i moment wyrażenia zgody.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Bioetyka i prawo medyczne
- Do gabinetu lekarskiego zgłasza się 13-letnia dziewczynka ze swoją babcią. Podczas badania lekarz nabiera podejrzenia, że dziewczynka jest…
- Zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, wykonując czynności medyczne, lekarz:
- Do lekarza, wykonującego swój zawód na podstawie stosunku pracy, zwrócił się jego pracodawca, by podpisał umowę zawierającą klauzulę o tzw. zakazie…
- Do izby przyjęć prywatnego szpitala został przytransportowany bezdomny pacjent z wyraźnymi objawami zapalenia otrzewnej. Szpital jest w stanie…
- Do gabinetu lekarza przychodzi wieloletnia partnerka zmarłego pacjenta i żąda ujawnienia tajemnicy dotyczącej choroby, na którą chorował pacjent…
- Czy Kodeks Etyki Lekarskiej odnosi się do problemu eutanazji?