Pytanie 228 · LEK · Postępowanie w urazach głowy
53-letni mężczyzna spadł z drzewa, stracił przytomność i ma 3 cm ranę głowy. Otwiera oczy na polecenie słowne, wydaje niezrozumiałe dźwięki i obserwuje się reakcję lokalizującą bodziec bólowy lewej kończyny górnej oraz brak reakcji ruchowej prawej kończyny górnej. Ile punktów otrzyma ten pacjent w skali GCS (Glasgow Coma Scale)?
- A. 6.
- B. 7.
- C. 8.
- D. 9.
- E. 10.
Podpowiedź
Oceń każdy element GCS i pamiętaj, że w części ruchowej liczy się najlepsza odpowiedź którejkolwiek kończyny.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Medycyna ratunkowa, anestezjologia i intensywna terapia
- 65-letni mężczyzna doznał udaru niedokrwiennego mózgu z niedowładem połowiczym i zaburzeniami mowy. Przy wypisie do dalszej opieki ambulatoryjnej w…
- W skali ISS (Injury Severity Score) wyróżnia się 6 okolic ciała. Z ilu okolic ciała oblicza się rezultat w tej skali?
- Wskaż fałszywe stwierdzenie dotyczące centrum urazowego (CU) oraz schematu wywiadu przekazywanego przez Zespół Ratownictwa Medycznego (ZRM) do…
- 53-letni mężczyzna spadł z drzewa. Ból wg skali NRS określa na 7. Wskaż optymalne leczenie przeciwbólowe u tego pacjenta:
- 63-letni, przytomny mężczyzna, z częstoskurczem, o GCS=15, który jest niestabilny hemodynamicznie wymaga:
- Procedura udrożnienia dróg oddechowych techniką intubacji dotchawiczej wg zasad szybkiej indukcji (RSI - Rapid Sequence Intubation) u chorych z…