Pytanie 91 (cz. 2) · LEK · Zatorowość płucna
W skali PESI służącej do oceny rokowania w zatorowości płucnej, przekroczenie wartości 125 punktów wiąże się z bardzo wysokim ryzykiem zgonu w przebiegu tej choroby. Największą liczbę punktów (wynoszącą aż 60) przyznaje się w tej skali za:
- A. współistnienie nowotworu złośliwego.
- B. skurczowe ciśnienie tętnicze <100 mmHg.
- C. zmiany stanu psychicznego pacjenta.
- D. współistnienie przewlekłej choroby płuc.
- E. częstość oddechów >30/minutę.
Podpowiedź
Przypomnij sobie wagi punktowe w skali PESI: większość składowych to 10–30 punktów, a tylko jeden objaw kliniczny jest wart 60.
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Interna
- Co należy podać pacjentowi z hiperkaliemią na poziomie 7 mmol/l, jeżeli w zapisie EKG pojawiają się zmiany wynikające z toksycznego wpływu potasu na…
- Najczęstszą w Polsce przyczyną wstrząsu septycznego są:
- Zalecane postępowanie z pacjentem z niemiarowym częstoskurczem z wąskimi zespołami QRS (przy braku objawów niewydolności krążenia) obejmuje…
- Zastosowanie czasowej elektrostymulacji należy rozważyć w następujących sytuacjach klinicznych:
- Do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego zgłosił się 35-letni pacjent, leczony z powodu hemofilii A, u którego od kilku godzin występują smoliste stolce…
- W leczeniu nadciśnienia ze wskazań nagłych, najszybciej zadziała: