Pytanie 14 (cz. 2) · LDEK · Prawa pacjenta
Czy pacjent ma prawo do leczenia bólu?
- A. tak, jednakże wyłącznie w ramach opieki paliatywnej.
- B. tak.
- C. nie.
- D. tak, jednakże wyłącznie w ramach leczenia szpitalnego.
- E. tak, jednakże prawo to obejmuje wyłącznie łagodzenie bólu i innych cierpień w stanie terminalnym.
Podpowiedź
Przypomnij przepis ustawy o prawach pacjenta dotyczący oceny i leczenia bólu – czy ogranicza go do określonego rodzaju opieki?
Odpowiedź, omówienie i wyjaśnienie każdej opcji są dostępne po zalogowaniu. Konto jest darmowe: testy z działów, egzamin próbny, powtórki błędów i statystyki.
Więcej pytań z działu Bioetyka i prawo medyczne
- Sąd może przyznać poszkodowanemu odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę na podstawie art. 448 Kodeksu cywilnego w…
- Rzecznik Praw Pacjenta jest powoływany przez:
- Rzecznikiem Praw Pacjenta może zostać osoba która m. in.:
- Kto jest uprawniony do kierowania eksperymentem medycznym?
- Kto finansuje świadczenia opieki zdrowotnej związane z badaniem klinicznym i objęte protokołem badania kliniczne, które nie mieszczą się w zakresie…
- Klauzula sumienia stanowiąca prawo lekarza do powstrzymania się od wykonania świadczeń zdrowotnych niezgodnych z jego sumieniem, może mieć…